Med udgangspunkt i melasse fra rørsukker har rom været en populær drik i mange hundrede år. Faktisk fik britiske sømænd tilbage i 1700-tallet udbetalt en del af deres løn i den mørkere spiritus; den havde fagforeningerne nok ikke accepteret i dag. Derved har sømands-drikken en lang historie bag sig, og en historie lyder, at gamle købmænd dyppede rommen i krudt for at sikre, at den var i god kvalitet: Med en alkoholprocent over 57% antændtes krudtet, og man kaldte derfor rommen for ‘proff’. Også i dag er det en elsket drik, og mange kender den klassiske drik rom og cola – eller cuba libre.

Opskrifter med rom spiritus

Opskrift på eksotisk mojito

Du skal bruge:  Noget lys rom.  Lime, hvor du har presset limejuicen ud.  En hel masse isterninger. Noget rørsukker (omtrent 2 spsk.)  Danskvand med brus og uden citrus.  Nogle friske mynteblade. Sådan gør du: Start med at hæld limesaft fra cirka 1/2 lime, lys rom, 2...

læs mere

En perfekt rom og cola – cuba libre

Du skal bruge:    - Rom (ingen grund til at bruge den dyreste 23-års). - Rigeligt med isterninger. - En lime skåret ud i både eller skiver. - Coca cola (eller Pepsi, hvis du bruger en billig rom).   Sådan gør du:    1. Start med at fyld dit glas op med is. Ved at have...

læs mere

Historien bag rom spiritus

 

Der findes med garanti en række forskellige anekdoter og fortolkninger omkring rommens historie. En række kilder mener, at drikken første gang så dagens lys tilbage i 1300-tallet, hvor det var en gave til Krakow-kongressen fra Kongen er Cypern, Peter l. Denne lyder plausibelt, eftersom Cyperns placering er nærliggende for sukkerproduktion, og det er jo en vigtig ingrediens i produktionen af rom. I datidens Cypern var en af de mest populære drikke med rom en blanding med mandelmælk og sirup; den kaldes soumada. Senere har man også fundet spor af Rom i Brasilien tilbage i 1620-erne. Her fandt man en flakse med en romagtig væske fra et svensk krigsskib ved navn Vasa, og det sank i 1624.

 

Historien om, at det i allerhøjeste grad er sømænd, der havde en enorm kærlighed for rom, har derfor en del sandhed sig.

 

Romproduktion i caribien

 

Det er ingen hemmelighed, at Caribien er kendt som en mastodont, når der snakkes om romproduktion og -fremstilling. Her begyndte det angiveligt tilbage i 1700-tallet. Her var det slaverne, der fandt ud af, at melasse, som var et biprodukt af sukkerproduktionen, kunne bruges til at lave alkohol. Det siges, at den allerførste romproduktion i Caribien fandt sted på Barbados. Sammenkoblingen mellem rom og Caribien kan derfor have andre årsager; måske har det noget at gøre med de mange historier om pirater på ægte Jack Sparrow-vis.

 

Grader af rom

 

Hvis du kender lidt til romproduktion, ved du, at der findes en række forskellige grader. De beskrev engang, hvor de forskellige romvarianter blev produceret.

 

Mørk rom: De er typisk lavet af karamelliseret sukker eller melasses. Og som navnet indikeret, er de ofte kendt på deres farve. De har en mørk farve; som fx brun, rød eller helt sort, og de er lige en tak mørkere end gylden rom. At de typisk er lagret længere i en kraftig brændt tønde gør, at de ofte får en kraftigere og mere intens smag. Ydermere er det muligt at opdage en snert af krydderi sammen med en snert af karamel. Størstedelen af de mørke rom er produceret på Jamaica eller Haiti.

Lys rom: Med en meget beskeden smag og en generel sødme er lyse rom specielt brugte i drinks – fx Mojito. De er ofte filtreret efter lagring for at fjerne en mørk farve. Og med deres hyppige brug i drinks er der ikke mange, som drikker en lys rom rent, som man kan gøre med andre slags.

Krydret rom: En masse smag grundet tilsætning krydderier og med en base på gylden rom ender en krydret rom ofte med en mørkere farve. Der bliver tilføjet en række forskellige krydderier: Nogle af dem kan være rosmarin, kanel, peber og kardemomme.

Aromatiseret rom: På engelsk kaldet ‘flavoured rum’. De er kendt for at have en tilsæt smag; fx være blandet med frugter som bananer, appelsin, mango, lime eller kokos. Disse er populære at bruge i eksotiske drinks, men de kan også drikkes rent med is. Alkoholproducenten er typisk under 40% i disse former.

‘Overproofed’ rom: Disse er kendt ved at have en høj alkoholprocent; altså meget højere end de 40-45%, som de fleste har. Et eksempel på en ‘overproofed’ rom kan være Barcadi 151. Grundet deres høje styrke bruges de ofte i drinks.

Verdens bedste rom

Der afholdes løbende konkurrencer, hvor et dommerpanel udvælger verdens bedste rom. Og der er specielt én rom, som går igen og igen på de forskellige toplister, og som har vundet titlen som verdens bedste flere gange: Zacapa Centenario – verdens bedste rom. En fantastisk rom med en sød aroma med hjemmel i vanilje og kakao. Og du kan finde den i mange butikker: Både offline og online. Min erfaring siger mig, at priserne ofte starter fra 350,- for sådan en flaske. Den har 40% alkohol, og den kommer i en karakteristisk indpakning i en sort bøtte og har et bånd af halm om sig. Den lagres i op til 23 år i soleraen i 2300-meters højde i Guatemala, og den laves på juice fra jomfrusukkerrør. Du kan læse meget mere om denne fantastiske romflaske ved at klikke på linket her.

Sådan drikker du din rom spiritus

For at du kan nyde din rom på den bedste måde, er det vigtigt, at du ved, hvordan man skal drikke den. Fordi ved at drikke den på den mest optimale måde, så smager den bedst – og du tager dine smagsløg med ud på en fantastisk rejse.

 

Som udgangspunkt bør du altid drikke din rom uden is. Som bekendt smelter is jo, og det svarer til, at du hælder vand ned i din drik. Det er en skam, eftersom det fortynder smagen og gør den mere – bogstavelig talt – vandet. Hvis du endelig skal køle din rom ned, hvilket ikke er nødvendigt, så kan du bruge frosne sten, som ikke smelter og derved hverken afgiver vand eller smag til din drik.

 

Inden du tager en tår af din rom spiritus, så skal du dufte omhyggeligt til den. Nogle eksperter siger, at duften er halvdelen af hele den samlede smagsoplevelse. Sørg derfor for, at du har nydt duften af din rom først.

 

Når du tager en tår, så bør du lade rommen ligge i din mund i flere sekunder. På den måde får du afdæmpet den sprittede smag og “fremkalder” de rigtig gode smage og nuancer i din drik.

Slaver til romproduktionen

 

Da romproduktionen for alvor begyndte at rulle, var det i en periode, hvor slaver var hyppig brug. Og derfor blev de også brugt til at producere rom – typisk til at foretage alt det hårde arbejde, som blandt andet var løft, at flytte de forskellige tønder og administrere lagret ved at sætte tønderne med rom i på plads.

 

På billedet kan du se, hvordan en sådan romproduktion kunne se ud. Her ser man tydeligt, hvordan de enkelte slaver knokler hårdt for at fremme produktionen, og at de står for at gøre alt arbejdet. Skrevet af Kasper Friis, romelsker på tredje år.